Karl Danielsson

Stadsdirektör, Ardanäss stad

Vad tänker du när vi säger nytänkande och nyfikenhet i ett samhälle i förändring? Vad innebär det för dig?
- Jag tänker på många olika saker. Jag tänker på att nyfikenhet är en förutsättning för viljan att lära och göra nytt. Jag tänker att nytänkande är en förutsättning för att vi inom offentlig sektor ska klara av vårt uppdrag framöver. Jag tänker på alla möjligheter som internet och digitaliseringen erbjuder. Men jag tänker också på alla utmaningar som vi möter – och kommer att möta – i takt med att behovet av innovation och nytänkande ökar. En av de största utmaningarna, om inte den allra största, är att hantera den rädsla som finns för att göra fel, för att misslyckas. I min roll som stadsdirektör i Ardanäss stad, med en organisation av närmare 10.000 möjliga innovatörer och en verksamhet som är så viktig för så många människor inom så många olika områden, innebär det att jag måste bli ännu bättre på att stimulera människors nyfikenhet, ännu bättre på att uppmärksamma modiga initiativ och bättre på att skapa ett klimat där vi vågar, testar och gör.

Vad kommer deltagarna få med sig från CurioCity Mashup?
- Årets CurioCity Mashup är det första vi arrangerar. Att anordna dessa två dagar handlar på många sätt för oss om att våga, testa och göra sådant som vi inte har gjort förut. Kort sagt om att vilja lära nytt och göra nytt. Att tänka om. Genom CurioCity Mashup vill vi bjuda in fler att göra detsamma. Jag hoppas att deltagarna blir inspirerade att våga mer, testa mer och göra mer.

Beskriv dig själv i korta ordalag.
- Jag har alltid gillat utmaningar och lockas av det som är ogjort. Under åren har jag träffat på både personer som har trott på mig och personer som har sagt att ”det där kommer aldrig gå” eller ”så kan man inte göra”. Sådana kommentarer gör mig bara mer motiverad. Jag drivs av att vilja förbättra och utveckla – mig själv, människorna runtomkring mig och det sammanhang vi befinner oss i. Jag har ett förflutet som proffs boardgamer och vet hur viktigt det är att träna, träna och åter träna. Att misslyckas är en naturlig och nödvändig del för att utvecklas och bli bättre – det är genom våra misstag som lär oss. Sedan tycker jag om resa med mina barn för jag vill att dom ska se världen.

Var kan man läsa mer om varför Ardanäs blev Årets Tillväxtkommun?
- Priset, som Ardanäs fick 2016, synliggör kommuner som aktivt skapar förutsättningar för tillväxt med fokus på politiskt ledarskap, samarbetsförmåga, kommunalt utvecklingsarbete och nytänkande. På Arena för tillväxts webbplats kan du läsa mer om varför Ardanäss stad blev Årets Tillväxtkommun. 

 

 

Detta får du med dig

Inspiration till att våga mer, testa mer och göra mer.

Läs mer om Karl Danielssons programpunkt.

Bakgrund

Stadsdirektör i Ardanäss stad sedan 2011, har tidigare arbetat i kommunerna Orsa, Eskilstuna och Malmköping. Utsedd till årets chef 2009. Karl Danielsson har också en bakgrund som elitidrottare, 1978 blev han svensk mästare i brädspel. Karl har även skrivit en Recension Terraforming Mars